bilder från våra aktiviteter

Klicka på bilderna för att se dem i helhet.
På vår facebook-sida hittar du fler bilder från våra aktiviteter.

bilder från 2019

julfest på torgträffen 14 december 2019.

Bengt Åke Bengtsson från Heagården kan verkligen fånga lyssnare med fina berättelser kring julens alla traditioner.
Vi sjöng alla tillsammans in julen innan ordlek  och lottdragning satte igång 

julutfärd till Hässleholm med måndagsgruppen 22 november 2019

Vad passar inte bättre denna regniga höstdag än att åka på julmarknad till Hässleholmsgården.
Vi möttes upp i dörren av två "hembygdsdamer", de bar på södra Åsbo och östra Göinge dräkterna.
Tomtar, troll och såklart allt annat som hör julen till fanns ju såklart, plus att det blev provsmakning av många godsaker... så ni kan förstå att vi fick med oss lite hem.
Vi åker ju aldrig hungriga hem efter våra utfärder, så det blev ett besök på café Bjärnors, Det bjöds på kaffe, julsmörgås och ett "litet" vaniljhjärta till det. Mätta och belåtna så körde Åsa från Starbussar oss hem till Ängelholm genom ett regnigt landskap.

musikfrågesportkväll 20 november 2019

Åter en trevlig kväll med några av våra medlemmar och "våra" återkommande duktiga musiker: Torbjörn och Karl-Otto.
Vi inledde kvällen med ett klurigt musikquiz, (med lite fusk så klarade alla sig).
Högvinsterna gick till Lennart, Ingegärd och Inga-Britt... men vi övriga fick ett litet gott tröstpris. Grattis till alla.
En god laxsmörgås och lite pepparkakor (så vi alla blev extra snälla) fick vi njuta av innan musikunderhållningen fortsatte.
Önskelåtar och deras egna repertoar spelades upp innan vi avslutade med allsång.

Länets skånedag i Lund 17 november 2019

Idag möttes vi upp i Lund, representanter från länets olika föreningar: Malmö, Landskrona, Hässleholm och Ängelholm.
Vi fick ta del av en mycket intressant föreläsningen av Terese Sterner, Allergikonsulenten i, Skåne.
Terese började med att berätta om skillnaden mellan Allergi och överkänslighet, hur man säkerställer specifika allergier. Det botaniska släktskapet i jämförelse med korsallergier, Födoämnesöverkänslighet (bilden på äpplet) Det togs även upp att allergier ökar i västvärlden... och mycket mer matnyttig information.
Efter att njutit av den goda och stora lunchbuffén och nya krafter så var det dags igen för nya tag.
Vi fick nu stifta bekantskap med förbundets nya generalsekreterare Kristina Ljungros. En verkligen brinnande eldsjäl med bland annat mycket kunskaper och erfarenheter inom föreningslivet. Arbetat både internationellt, lokalt, nationellt.. och mycket mer.
Kristina lyfte många frågor och svar gällande samarbetet mellan förbundet, länet och föreningarna på lokal nivå och satsningen på att göra oss mer sedda runt om i landet..
Sedan kommer vi att ha en ny loggotype som kommer vara likadan i de nordiska länderna.

Allergisäkra äventyr på Hålehall, Förslöv 16 november 2019

Två från vår förening och fem från Ängelholms- , Höganäs- och Helsingborgs friluftsfrämjandet, trotsade väder och vind när vi fick denna möjlighet att lyssna till Friluftsfrämjandets erfarne ledare, Adrian Clarke, ett samarbete med astma och allergi förbundet. Han gav oss tips och råd inför ett allergisäkert friluftsliv så vi kunde elda allergivänligt. Praktisk och teoretisk information hur man tillagar allergivänlig mat, hur viktigt det är att alla verktyg markeras så ENDAST de används vid tillagning och hantering av specialkost... Nu vet vi hur vi klyver ved och startar eld på många sätt.... och hur gott det smakar med stekt vanlij äpplekaka.... mmmmm.... (Vi fick vars en fin liten kokbok med goda allergivänliga friluftsrecept)

Utfärd till långa längan i bjärred, turning torso, Anderslövs Gästis, chokladmuseét i malmö och skäralids restaurang 21 september 2019.

Denna fina soliga höstdag så tog de trevliga grabbarna, Joakim "chaufför" och Per-Arne "guide", från Starbussar ut oss, 40 glada medlemmar, på en färd söderöver.
Lite god frukost intogs på Långa Längan i Bjärred innan vi styrde kosan mot Turning Torso där vi fick en guidad visning av Joe som berättade en hissnande historik om den 190 meter höga skyskrapan.
Åter på fast mark så var det dags för lunch på Anderslövs Gästis. Fläskfilé, bearnaissås och krämig potatisgratäng stod på menyn som alla intog med god aptit
Choklad museet i Malmö med dess 120 års historik var ett trevligt inslag efter lunchen. Där blev det även lite inköp av godsaker, som både var nötfritt och många av produkterna också laktos och glutenfria.
Den plats som fanns kvar i magen sparade vi till Skäralid restaurang där vi åt smarrig äpplekaka och vaniljsås och njöt av den fina natur som omringade oss.
Vi tackar alla medlemmar som följde med oss på denna tur .

Mingelsöndag 25 augusti 2019

Denna soliga söndagseftermiddag så välkomnades 32 medlemmar (några nya och många "gamla") på en gemensam mingelträff. Information gavs inför höstens aktiviteter och såklart så delade vi sommarens minnen med varandra. Fotografen fick inga bra bilder, därför får ni "bara" ta del av mingelmaten 

utfärd till örkelljunga och markaryd med måndagsgruppen 29 maj 2019

Chauffören Bengt från Starbussar tog ut oss på en fin eftermiddagstur med destination Örkelljunga och Markaryd. Prästen Gösta Imberg tog oss på en historik, intressant resa om kyrkan i Örkelljunga, från tidiga 1200-talet till dags data. Vi tog oss vidare norrut mot Gräddhyllan i Markaryd där det bjöds på goda räksmörgåsar och gott kaffe. Beröm till stället då de hade anpassat maten till de som var allergiska mot gluten och laktos.

Österlen och brösarpsbackar 11 maj 2019

Kunde inte bli en bättre utflyktsdag till Österlen med ett 43 medlemmar (chaufför och guide inkluderade). 
Med tanke på det ruskiga väder som varit, så visade sig solen verkligen från sin bästa sida. 
Starbussars chaufför Bengt och guide Per-Arne tog oss från Ängelholm genom ett grönskande Skåne till Österlen. 
Vi fick intressanta guidade turer både på Övedskloster av Eva Ramel och på Gunilla Mann`s atelje av Christina.
Per-Arne som guidat oss förr, hade många berättelser som han roade oss med på färden. Frukost på Sjöbo Gästgivargård, Äggakaka och fläsk på Brösarps Gästgivaregård och eftermiddagsfika på Kaffestugan Annorlunda såg till att vi inte behövde svälta....

Årsmöte på torgträffen 26 februari 2019

Igår var det föreningens 56:e årsmöte, Ola Carlsson, (kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande) höll i klubban på vårt möte.
Vi avtackade  Lilly Johnsson, Sonia Persson och Sylvia Månsson efter deras mångåriga styrelseengagemang.
Vi välkomnade 3 nya till styrelsen.
Lennart Johnsson, kassör 
Kristina Göthberg, sekreterare
Christel Ericsson, ledamot
Vi välkomnade även Greger Olsson som vår nya revisor.
Vissångerskan Maria Jönsson sjöng och berättade anekdoter om visorna hon framförde.
Som traditionell avslutning blev det lottdragning med fina vinster,

bilder från 2018

Lussefika på torgträffen den 15 december 2018

Det blev en trevlig em med mycket skratt och prat. Det bjöds på lussefika, ☕, lottförsäljning och (spontan) allsång   eftersom vårt luciatåg blev inställt pga sjukdom ..

avslutning söndagskaféet på Torgträffen 9 december 2018

Vi blev många "snackesamma" medlemmar som slöt upp på säsongens sista trevliga söndagscafė. 
För att fira lite extra så bjöds det på tre fina, goda små smörgåstårtor till var och en . Lax, räkor och rostbiff är ju inte helt fel .

Julmat på Carl Fredrik Skälderviken 2 december 2018

Första advent och första ljuset tänds, vad passar då inte bättre med god julmat tillsammans med närmre 40 av våra medlemmar . Med ett axplock av bilder så sänder vi julhälsningar till er alla .

Jul på liseberg med länet i skåne 24 november 2018

Med dessa vackra bilder, tagna bla av MattiasThilfalk, en av våra medlemmar, så vill vi tacka länet i skåne som anordnade denna trevliga Lisebergsresa för oss medlemmar.

julutfärd lilla böslid 16 november 2018

Tänk vad en vacker solig dag gör att en utflykt blir ännu trevligare. Ett uppskattat återbesök på julmarknaden i Lilla Böslid. Det bjöds på kaffe och nygräddade våfflor efter shopping av tomtar, ostar och mycket mer.

Bowling 3 november 2018

En eftermiddag fylld av poängjakt .. och tävlingsanda  Vem fick flest strike och spärr? Spelar inte så stor roll .. Vi kämpade tappert för att sedan avnjuta en god taco buffé 

sjöbo kaffestuga, kivik, ingelstads kalkon, trästället i skyrup 2 oktober 2018

Åter en fin utflykt med förening .
Vår trevliga chaufför/guide, Uffe från Starbussar, rattade runt oss, 28 medlemmar, på denna fina heldagsutflykt via småvägarna genom höstliga Skåne. 
Nästan vid varje ort vi passerade så hade Uffe något trevligt/roligt  att berätta. 
Sjöbo kaffestuga, Kivik, Ingelstadskalkon och Trästället i Skyrup var våra huvudstopp.
Årets äpple tavla föreställer Stenshuvud/Hanöbukten och har fått namnet "Hjärtat i äppelriket" 
Skapad av Emma Karp Lundström och är gjord av 12 olika äpplesorter, 40 000 äpplen och den är 108 kvm stor .
Mätta och belåtna med allt gott som bjöds, och allt vi såg så klart, så får vi nu visa lite axplock från resan

Föreläsning astma och allergi hos barn och ungdomar 18 september 2018

Tack till allergiläkaren Hampus Kiotseridis och allergikonsulten Therese Sterner som höll en uppskattad föreläsning om astma och allergi hos barn och ungdomar. 
Föreläsningen vände sig främst till personal inom Ängelholms skolor, men var även öppen för allmänheten. Förutom fakta och information om senaste forskningen fick vi många tips och idéer om hur vi tillsammans kan göra så att det blir bättre för barn och ungdomar.  

mångfaldskarnevalen i ängelholm 1 september 2018

Vår förening, liksom många andra, gick med i mångfaldskarnevalen i Ängelholm .. Underhållningen på Stortorget blev en fin gemenskap människor emellan .

Mingel på torgtfäffen 26 augusti 2018

Trevligt att så många slöt upp till vårt mingel på föreningen. Verkade vara uppskattad av gästerna . Efter lite gott i magen så informerade vår ordförande om höstens alla kommande aktiviteter.

Skåne läns resa till rostock 6 - 9 augusti 2018

Den 6 - 9 augusti så anordnade Astma och allergiföreningen i Skåne län en rekreationsresa till Rostock,Tyskland. 
Vår medlem Siv Jönsson delar med sig av sina bilder från den trevliga resan. 
Bilder bl a från Steintor, Marienkirche, den underbara stranden där det kostar att bada, men man kan beskåda den och de fina "solstolarna" från bryggan Ostseebad WUSTROW. Även ett besök på Karls Erlebnis-Dorf "jordgubbsparadiset" i Tyskland (text från internet "En blandning av Bondens marknad, Skara sommarland och Ullared") + många fler sevärdheter. Tack Siv för bilderna 

Restaurangbesök på hummerhuset i ängelholm 26 juni 2018

 Här kommer några bilder från vårens restaurangbesök. Detta år bjöds det på god mat på Hummerhuset i Ängelholm. Har fått mig berättat att det var en trevlig kväll bland glada vänner.

Vårutflykt till Össjö kyrka, Yllefabriken i klippan, café Systrarna i gränden
18 maj 2018

Sköna 18:e Maj 2018, välkomnade oss med stor sol på vår Vårutflykt . 
Eva Thorén guidade tog oss på en historisk resa från forntiden in i framtiden. Från portalen i väster till Koret i öster där det fyrkantiga dopfunt står (tillverkat av Mörrarpsmästaren), båda i sandsten, som härstammar från 1100- talet. De två gravstenarna med dess fina budskap och berättelser de gavs. Korets blåa färg som återskapats och tyger från Rom som syddes upp av nunnor i Danmark och lillklockan daterat 1506.
Bussen tog oss vidare till Yllefabriken i Klippan där vi fick intressant information och berättelse från när fabriken grundades 1879 till nutid. Ord från deras sida "Vår filosofi är att kombinera svensk design med vår långa tradition av textilt kunnande." Så klart så gick många av oss hem med fina textiler i våra påsar. 
Sist men inte minst så blev det go´fika på "Systrarna i gränden" och tack till Starbussar som tar oss runt på våra olika utfärder.

söndagscafé en solig vårdag på torgträffen 22 april 2018

Ikea museet i älmhult 21 april 2018

En uppskattad heldagsutflykt till Älmhult och IKEA´s första varuhus som öppnade upp sina portar 1958. När ett nytt större varuhus byggdes så återskapades ursprungsbyggnaden till ett väl sevärt museum. Man får uppleva årtionde av nostalgi gällande inredning av våra hem. Citat tagit ur broschyren: " ...tar dig med från starten hemma på Ingvar Kamprads gård i Agunnaryd, till det första varuhuset i Älmhult och vidare ut i världen". Två av bilderna är upp och ned ...och så ska de vara, inredningen hänge i taket. 
Lunch och shopping på varuhuset hann vi också med.

provsmak av italien på torgträffen 20 mars 2018

"Tema Italien - ost och vinprovning" stod på agendan denna dag. 
Ett 40 tal medlemmar dök upp på denna smak- och informationsrika "resa" till Italien som leddes av 
Johan från Ostbutiken (www.ostbutiken.com), som delade med sig av sina kunskaper om alla dess sorter som bjöds .
Det dukades upp otroligt många goda sorter. Milda till starka, färskostar till hårdostar som var gjorda av mjölken från får, get eller ko och vissa sorter tillsatta med olika smaker, bla tryffel.
"Burrata, La Tur, Tallegio, Pecorino Sardo, Parmegiano Reggiano, Moliterno Tartufo, Ubriaco - Birra Rossi, Toma Blue, Basajo" är namnen på alla ostar.
Det kallskurna: Prosciutto di Parma, Breasola / Coppa Antico, Salami. 
Det vita-, röda- och dessert vinet som han rekommenderade och bjöd på till de olika delikatesserna, passade ypperligt till. 

Årsmöte med madaroarna 27 februari 2018

Tack till alla våra medlemmar som kom till vårt årsmöte där Madaroarna bjöd på många goa skratt efter att vi avtackade Pernilla efter tre år som ordförande och där Ann Margret valdes som tillförordnad ordförande på ett år. Vi fick även tre nya styrelseledamöter: Lotta Johansson, Karin Malmros och Sylvia Månsson. Karin och Sylvia har varit med tidigare i styrelsen och Lotta är helt ny - välkomna alla tre! Sedan var det dags för lotterier... och "mad"...

SKIDRESA ÅRE 17 - 24 februari 2018

En solig och fin gemensam vintervecka där det blev många åk i de fina backarna. Grillkväll, badkväll och föreläsning stod också på agendan.

Nyårsrevy och gott på Torgträffen 20 januari 2018

Det var ett stort gäng från föreningen som möttes upp på Revyteatern i Ängelholm.
Det bjöds på en fartfylld, humoristisk  nyårsrevy. 
Fin sång och dans varvades med massor av roliga sketcher. 
Laddade med kaffe och godbit i pausen, fick skrattmusklerna åter ta vid i andra akten. 
Torgträffen tog sedan emot med en god landgång i trevlig samvaro 

bilder från 2017

lilla böslid julmarknad 17 november 2017

Redan i november fick måndagsgruppen en försmak av julen när vi var på utflykt till julmarknaden i Lilla Böslid. I november varje år samlas runt 100 utställare för att ge besökarna en känsla av en gammaldags halländsk julmarknad. Det var mycket att både se och smaka och det blev många rundor på marknaden med goda och fina inköp. Vi hann med både fika och underhållning också. En riktigt härlig julstämning med andra ord!

sjöbo kaffestuga, svaneholmsslott och ottsjökocken 12 maj 2017

En solig majdag åkte en hel busslast på en rundresa i Skåne. Här kommer Karins bilder och berättelse från den härliga dagen:
"Starbussar tog oss genom ett vårlikt Skåne ner till vårt första stopp som var Sjöbo kaffestuga där det bjöds på god frukost.
Vidare på vår färd, där gula rapsfält, spirande grönska och tankar på Edvard Perssons låt: "Jag är en liten gåsapåg från Skåne...".. tog oss längre söderöver....
Gåsen med pågen tog emot oss på infarten mot Svaneholms slott, ett av alla de 200 slott som finns i Skåne.
Slottets historia berättades och många fina föremål och kreationer fick vi se. 
Trötta ben fick vila när bussen tog oss vidare....Åter en sång klingade till.... "Jag har bott vid en landsväg...." . 
Nära Snogeholm, finns Lönnkrogen, en krog mitt ute bland grönskande fält, gårdar och herresäten. 
Ottsjökocken, Lars-Göran Larsson, hade lagat till många goda maträtter som vi alla åt med god aptit och genom sin "matshow" så fick vi många skratt.....
Mätta, belåtna och med smilbanden långt uppe vid öronen, for vi åter genom vårt fina Skåneland tillbaka mot Ängelholm.""

modevisning 25 april 2017

En trevlig kväll då vi hade visning av kläder från Seniorshoppen på Rebbelberga församlingshem. Tre av våra medlemmar agerade modeller och gjorde ett utmärkt jobb för att visa upp ett axplock av kläderna. Det bjöds på snittar, cider och därefter kaffe med lite sött därtill. Sedan var det dags att shoppa loss för alla intresserade .

95 års kalas på Torgträffen 23 april 2017

Det blev fest på vårt söndagscafé när vi firade inte mindre än tre 95-åringar samtidigt!
Melbon, Gullan och Anna-Brita har alla tre har varit medlemmar i många år och det är så roligt att ha så aktiva medlemmar. Stort grattis önskar vi alla i Astma- och Allergiföreningen!!

bilder från 2016

Ellinge slott 16 september 2016

En solig fredag i september gjorde vi en utfärd till Eslöv med guide och busschaufför som delade med sig av sina resekunskaper.
Ellinge slott med dess destilleri blev vårt första stopp där slottsherren, Mikael Wethje, stod för rundvisningen och berättade en intressant släkthistoria för oss.
Inredningen fick också göra sin röst hörd.."skrattstolen", jakttapet från 1812, en bok från 1588 och så klart mycket mer.
Sen fick vi även lärdomar hur det gick till att göra vodka..Vilken process!
På den anrika restaurangen Sten Stenssons Sten bjöds det på god lunch innan det bar iväg på nostalgitripp på Leksaksmuseet....vi har nog aldrig sett så många leksaker tidigare...
Sedan blev det en fin promenad i parken innan vi njöt i solen/skuggan med en god kopp kaffe och gott därtill på Borgarstugan, Trollenäs slott.
Denna gång hade vi även hörseltolkar med så att alla i resesällskapet kunde få ta del av all information som gavs.

Skarhultsslott 27 maj 2016

Måndagsgruppen på utfärd i vårt vackra Skåne. Vi har under våren läst boken ”Den dolda kvinnokraften” som är skriven av Skarhults slottsfru Alexandra von Schwerin. När vi kom till slottet blev vi väl mottagna av slottsfrun och hennes duktiga personal och blev guidade runt på slottets utställningar. I källaren på Skarhults slott serverades en god lunch och därefter besökte vi Skarhults kyrka. Vår utfärd avslutades med ett besök vid Trollsjön i Eslöv, där vi fick gott kaffe och frasiga våfflor. 

axplock från tidigare år

Pulkaåkning och promenad vid Hålehall

Julpyssel med Unga Allergiker

Fisketur

Lekdag

Påskbuffé

Skidresa 2014

50-årsjubilemum

Sommarlägret i Slättsjö

Vi sprang för Min stora Dag

Restaurangbesök i Hembygdsparken

Västersjön

Grillning i Magnarp

Luciafirande

Loppis

Ullared