Lunds Domkyrka 20240528

Från ett grönskande Ängelholm så styrde Uffe, vår chaufför för ResTeamet, oss söderöver till vår "Vårutflykt" till Lunds Domkyrka.
Kävlinge golfrestaurang blev vårt första stopp där det bjöds på fm kaffe och fralla. När kaffebehovet stillats så var vi åter på väg.
Tänk vad mycket historia Lunds domkyrka har att berätta.....tänk om väggar, målningar, skulpturer kunde tala, tur att våra duktiga guider ville dela med sig av all kunskap de bar på. Det berättades allt från Heliga Laurentsius, skyddshegonet till jätten Finn i kryptan.
Efter klockspelet klockan 12:00, så blev det en promenad i närområdet, Lundagård där några av oss fick information från dialogpolisen om den fredliga tältdemostration som pågår i parken, Palestinas rättigheter.
Fulla av all kulturell information som vi fått idag så var vi åter hungriga.
På restaurang Lillgården i Åkarp så bjöds det på lax, potatis och romsås, yummy yummy ... och kaffe på maten var inte helt  fel . Uffe körde oss sedan på småvägar genom ett vackert vår/sommarlandskap mot Ängelholm och berättade om saker och ting som vi passerade.

musik mest på skånska 20240425

Igår så gästade Helen Hansen och Anders Olsson, två trevliga präster från Höör och Perstorp, oss.
De bjöd på glad, skånsk, underhållande och tänkvärd musik med kända melodier där många av oss tog ton när det blev allsång . Det sjöngs och berättades dialektala anekdoter på Skånska . (På vår Fb sida så ser ni små filmsnuttar). I pausen så blev det pastasallad, (från Ica Maxi) bröd, kaffe och kaka . Man gick ifrån Torgträffen med ett leende på läpparna, tänk vad musik glädjer .

Polisbesök 20240429

Ängelholms kommunpolis Erik Hagbom kom cyklande och besökte måndagsgruppen tidigare i veckan och informerade om bedrägerier. Erik berättade om hur vi kan bli lurade både bl a via sms, telefonsamtal, hembesök av personer som utger sig att arbeta inom olika yrken för att få tillgång till mångt och mycket. Om man ser till vår egen kommun så var det många Ängelholmare som blev utsatta förra året och tyvärr så ser antalet offer ut att öka. Det är aldrig fel att sprida informationen och påminna varandra att aldrig uppge personuppgifter, koder etc om man ex blir uppringd, svara inte på sms som känns osäkra. Viktigt är att om man blivit utsatt för någon form av bedrägeri så är det viktigt att anmäla brottet.
(Skribenten tackar de medlemmar som bidraget med bilder och text).

Avslutning qigongen 20240409

Avslutning med fralla och tårta på qigongen idag . En blomma överlämnades till vår qigongledare Sylvia . Tack för denna terminen .

brottsofferjouren informerar 20240408

Ett mycket intressant besök av samordnare Ella Granberg och ordförande Lisbet Enbjerde från Brottsofferjouren, Ängelholm.

Brottsofferjouren "En ideell verksamhet och ett komplement till samhällets hjälpinsatser för människor som utsatts för brott".

De berättade om den ideella hjälpen, som oftast görs via telefon men det förekommer även personliga möten med brottsoffer, vittne eller anhörig.
Att vara utsatt för ett brott kan visa sig i så många olika skepnader; misshandel, bedrägerier, olaga hot, ofredande, hedersrelaterat våld.

Mer information finns att hämta på
www.engelholm.boj.se
och man kan nå dem via
info@engelholm.boj.se
0431-143 00
(Böcker finns att beställa från Brottsofferjouren. (lagt in bilder och text om böckerna)).

Gästgivargårdar 20240314

Denna torsdag så gästades vi av Hans-Åke Jönsson.
Vi fick följa med honom på en historisk färd då Gästgivaregårdarna bekom att bli en viktig mötesplats genom de många åren som förflutit.
Välbehövliga ställen för vilopauser till det resande folket och dock inte minst för de viktiga postdiligenserna.

Avstånden var långa förr, så vi höll oss i nordvästra delen av Skåne och "besökte" Gästgivargårdarna och orterna i form av målningar/foton/texter och berättelser.

Margaretetorp som fick sitt första egna postkontor 1874. (Tänk att ett smörgårdsbord med varmrätt på 1940 talet kunde kosta 3,75). Kvidinge, orten där det finns kunglig historik, Åby-Klippan där Carl Von Linné bodde 1749, Röstånga där den första kända gästgivaren Niels Ibsen höll till.... och många många fler berättelser om ställen där historiken satt sin prägel som vi även i nutid kan glädjas av.

Innan Gästgivargårdarnas intågande så var det dock bönderna som var tvungna att öppna upp dörrarna för kungar och dess följe när de begav sig ut i land och rike.
År 1280 i Alsnö stadga: " Sverige med kungen med sändebud, hade rätt att kräva mat, husrum och hästar hos bönder".

De starka rusdryckerna var och blev ett stort problem, då infördes beskattning på dryckerna och då gick en del gårdar i graven.
(Under 1680-talet beslutades att gästgivaregårdarna skulle vara knutpunkter för posttrafiken och för de allmänna kommunikationerna (text från Wikipedia)).

Det bjöds på goda smörgåsar från Tasty i Åstorp.

(Som skribent har jag försökt sammanfatta i kortare ordalag, ni får ha överseende om det blev några fel).

Årsmöte 20240227

Ett givande årsmöte 2024 som öppnades av ordförande Maria Olsson.
Maria välkomnade Lars Nyander, socialdemokrat,
kommunfullmäktige i Ängelholm som höll i ordförandeklubban och vår medlem Birgit Persson valdes till sekreterare.

Men kvällen började med en tyst minut för de medlemmar som lämnat jordelivet under året som gått .

Dagordningen gicks igenom där verksamhetsberättelsen 2023, ekonomi och verksamhetsplanen 2024 togs upp utan några större anmärkningar.
Maria Mia Olsson avtackades för hennes tid som ordförande i föreningen och välkomnade Lilly, Lena, Ingrid , Carina, Kristina och Christel till de olika styrelseposterna.

Det blev en trevlig kväll med underhållning med sång (lite allsång) och musik av Ukulelebandet Happy Strings från Helsingborg.

Innan bandet tog ton så åts en god landgång från Maxi Ängelholm.

Lotteri med fina vinster fick bli avslutning på den trevliga kväll.

nyårsrevy 20240120.

Denna vintriga lördagseftermiddag så bjöd Engelholmsrevyn oss alla på en färgsprakande underhållning .

Vackra kreationer, fin scenografi, en show där "Bond, James Bond, "shaken not stirred" (eller var det bonde ?)" inledde de 2,5 allt igenom roande timmarna som följde.

De duktiga musikerna, skådespelarna spelade, sjöng och dansade helt underbart genom hela showen.
Mellan dans- och sångnummerna blev det många skratt från de olika sketcherna som spelades upp.

En potpuri med sång, dans, bilder och musik blev ett hyllningsnummer tillägnat vår allas Lasse Berghagen .
En tår i ögat fanns nog hos många när ensamblet entrade scenen och framförde några av Lasses många fina sånger, sånger som alltid kommer finnas med i våra hjärtan.

(Men vi får inte glömma tacka alla de andra som inte stod på scen och deras medverkande ).

Efter showen så styrdes bilarna och apostlarna oss genom ett snöslirigt Ängelholm till Torgträffen vid Nya Torg där det bjöds på en mumsig landgång från Ica Maxi .

Tack till Agneta Olsson, en av våra medlemmar, som tog ett par fina scenfotografier som hon delar med sig av till oss.