Till fjälls med Astma- och Allergiföreningen


Under sportlovet åkte en hel buss med medlemmar i Astma- och allergiföreningen i Ängelholm till Åre för att åka skidor och bo en vecka på förbundets eget vandrarhem.

 

– Det var den bästa veckan i mitt liv, säger Viktor, en av resans yngre deltagare.
Astma- och Allergiförbundet driver vandrarhemmet Södergården i Undersåker, strax utanför Åre. Hit kommer besökare från hela Sverige för att njuta av fjälluften och slappna av i en trygg miljö. Det särskilda med Södergården är att den som kommer hit varken får ta med sig ägg, nötter, fisk eller skaldjur in på vandrarhemmet – de kan nämligen ge svåra allergiska reaktioner för den som är mycket känslig. Husdjur eller parfymerade produkter är inte heller välkomna, allt för att även de svårast sjuka ska få möjlighet till en bra semester.

 

– För den som inte är allergisk kan det verka jobbigt med regler som säger vad man inte får ta med sig. Men vi har flera på vår resa som inte har några svåra allergier och de klarar det alldeles galant. Man behöver absolut inte vara sjuk för att delta på våra aktiviteter, säger Ann-Margret Andersson som är ordförande i Ängelholms Astma- och allergiförening.

 

Årets resa lockade 44 deltagare i åldrarna 7-70 år. För att alla ska skulle få en bra vistelse har resan planerats i ett år av aktiva medlemmar i föreningen.

 

– Främst när det gäller maten gäller det att vi planerar mycket noga, eftersom vi har medlemmar med omfattande matallergier. På resan stannade vi åt på samma ställe både på upp- och nedvägen. Jag hade kontakt med dem flera gånger innan vi kom och de såg till på ett mycket bra sätt att alla fick god mat, fri från det de är allergiska emot. Det betyder mycket att alla kan äta tillsammans utan att någon ska behöva vara orolig för att få fel mat i sig, säger Ann-Margret Andersson.

 

Viktor, en av resans yngsta medlemmar, njöt i fulla drag av snön, skidåkningen och att leka med kompisarna på vandrarhemmet. När han skulle åka hem sammanfattade han veckan med att det var den bästa veckan i sitt liv.

 

Resan genomfördes tack vare bidrag från olika fonder, bland annat Ängelholm skollovsfond och Astma- och Allergiförbundets Blomsterfond.

Galleri

Artiklar

I Helsingborgs Dagblad den 5/3 kunde man läsa en artikel om skidresan. Läs den här.